Selasa, 29 Disember 2009

KESEMPATAN

Dalam dunia ini, tidak ada seorang manusia pun yang boleh hidup keseorangan. Tanyalah seorang presiden sesebuah negara sekalipun, semuanya memerlukan manusia lain untuk terus hidup. Alangkah bahagianya hidup apabila kita masih mempunyai mereka untuk berkongsi cerita, ketawa, lepak2..dan saling menasihati dan tolong menolong.

Kawan..teman, keluarga, kekasih hati yang tercinta, semuanya adalah mereka2 yang kita perlukan. Namun kita sering tertanya mana satu yang lebih penting? Semasa kita lahir ke dunia, kita tak kenal siapa2. Keluarga adalah segalanya. Kita mula belajar meniarap, merangkak, bertatih, berjalan dan seterusnya berlari. Apabila usia semakin menginjak naik, kita mula mengenal dunia luar..yang lebih luas. Kita mula bertemu dengan mereka yang kita panggil KAWAN. Bersama dengan kawan-kawan, macam2 yang kita belajar dan ingin kita cuba. Kalau boleh nak sehidup semati dengan kawan2. Kerana waktu itu, kawan adalah segalanya. Kata keluarga kadang2 tu tak lagi kita dengar. Keluarga tak betul, kawan juga yang betul. Sememangnya di alam remaja, kawan-kawan sangat mempengaruhi corak kehidupan kita. Kawan yang baik pasti akan mencorakkan kehidupan dan masa depan yang baik.

Apabila kita mula menginjak ke usia dewasa, kita mula memikirkan hala tuju yang lebih jauh. Ya. Kawan masih tetap ada..sentiasa bersama. Jauh atau dekat, mereka sentisa mengikuti perkembangan kita. Bertuahnya memiliki seorang kawan yang baik dan sentiasa mengambil berat. Kita mula memikirkan soal kerja, soal kehidupan berkeluarga, soal duit..soal orang datang meminang dan merisik(mana satu nak pilih?). Segalanya tentang kehidupan di masa hadapan. Waktu itu, kekasih hati yang tercinta menjadi sebahagian dari kehidupan yang memerlukan perancangan bersama.

Bagaimana dengan keluarga? Adakah dengan kehadiran kawan dan kekasih hati, keluarga terus dipinggirkan? Tidak sama sekali..keluarga masih tetap sama. Sentiasa ada dengan kita tidak kira susah mahupun senang. Di saat kawan dan kekasih hati datang silih berganti, keluarga masih tetap orang yang sama. Bertuahnya memiliki sebuah keluarga yang bahagia.

Berjalan ke depan, menoleh ke belakang, banyak benda yang telah kita tinggalkan. Kenangan demi kenangan sentiasa hadir mengisi kekosongan. Untuk apa dikesali apa yang telah pergi? Kita hanya mampu menoleh, tapi kita tak perlu berlari mengejar masa yang telah pergi. Mengoraklah..langkahmu terus ke hadapan. Dongakkan kepalamu..halakan pandanganmu ke langit. Lihatlah seluas luas dan sejauh jauhnya..tenangkan jiwamu, sedarkan diri bahawa dunia ini hanya sekadar persinggahan. Hargailah setiap masa yang ada, mereka2 yang masih bersama kita. Hari ini kita masih mampu melihat langit. Tetapi mungkin esok..dunia ini kita tinggalkan. Setiap kali sebelum pejamkan mata, maafkan semua orang yang pernah buat salah terhadap kita. Sekiranya esok masih ada, biarlah kita membuka mata tanpa mendendami sesiapa pun. Mulakan hari ini dengan senyum dan tawa dan bersyukurlah kerana kita masih lagi bernafas..

Rabu, 23 Disember 2009

KEBOSANAN

Aku bosan+ketandusan duet nk kuar mana2..kelas plak minggu ni asik cancel memanjang.
By the way, tadi aku g check lagi duit jpa masuk ka blum..okeh menghampakan.Masih belum masuk.huhu..tolonglah jpa..masukkan la duit cepat2!
Semalam dalam aku tengah memikirkan apa aku nak buat hari ni, tiba2..
Tut2..
1 new message from Chaq.



Adik, esok ang mai umah Chaq x? Esok men ngn kakak datang.



Serius lepas dapat message tu, aku rasa sangat bahagia.Sebab ada la plan aku esok. Xdak la aku asik kebosanan online dalam bilik.



So aku dengan hepinya reply..



Nak2. Adek xdak klas pon mgu ni.asik dok bilik ja.



Jadi petang ni aku gerak balik setapak ke umah abg aku. Tu pun mungkin yang terakhir la ke sana. Sebab minggu depan dia dah pindah rumah ke kajang. Paling penting aku dapat jumpa Raiyan. Anak buah aku yang semakin pandai berkata-kata.

Raiyan2..

Penantian

Kelas hari ni start pukul 10. Tapi kol 8 lebih aku dah semangat siap2 g klas. Aku ada dua kelas. Undang-undang keluarga Islam dan undang- undang angkasa lepas. Biasa ah awal2 semeseter ni semangat memang berkobar-kobar sikit. Dalam kelas pun amik nota tuh..harap2 la semangat macam ni terus maintain sampai ke akhir semester.

Belajar bab Undang-undang Keluarga Islam ni memang menarik ar..sebab subjek tu memang sangat berguna untuk masa depan. Sangat dekat dengan jiwa. Ya r..belajar bab perkahwinan, pertunangan..memang ilmu yang sangat bagus untuk dipraktikkan bila dah kawin kelak.haha..gatai2. Korang xmau kawin ka?Semua mesti nak kawin kan..

Pastu masuk lecture undang-undang angkasa lepas. Mula2 memang blurr..tak taw menda apalah subjek ni. Tapi bila dah dgr lecturer explain, mmg menarik ah. Rugi tak amik. Sebab subjek ni adalah subjek baru dan tidak ada di mana2 universiti lain kat Malaysia selain UKM.

Aku tertanya tanya bilalah duit jpa nak masuk..sekarang ni aku boleh tengok ja la segala sale sana sini.huh. Nak shopping pun malas sebab xdak duit extra. Jpa cepat2 la masuk duit.plezzz..aku nak beli buku nih..(haha.cewwah..nk shopping xckp). Pastu aku da janji ngn sorang member nk belanja dia dominos. Haishh..demand btl.belanja roti canai tak nak. So plezz la jpa masuk duit cepat2. Aku nak beramal nih. Kuang2.

Semalam aku g mid valley. Tgu sorang makhluk Tuhan ni sampai punya la lama. 2 jam lebih kot..sabar ja la. Orang dah la ramai dalam tren. Kepala suda pusin2. Tunggu punya tunggu tak sampai2 jugak. Kejap aku masuk jusco kejap aku kuar balik. Pastu aku masuk balik. Satu aras mid valley tu aku pusing2 x sampai2 jgk lagi. Message cakap dah sampai rupanya..cait.Tipu lagi. Aku masuk jusco lagi..keluar balik. Las2 aku pun beli tiket tren r..nk balik (konon merajuk r..lama kot tgu). Tapi dalam hati masih nk tgu gak. Tren datang aku biar ja. Tak naek pun. Pastu aku message sorang member yang tgh keja nih suh hiburkan hati aku jap. Bukan apa..sedih kot.sedih2.aku kalau bole nak ja nanges time tu jugak (lembik!mst ada yg kata cmtu kan..) Tapi aku tahan ja. Mujur la member aku ni reply message dan mula buat macam2 lawak. Okeh thanks..akhirnya aku tergelak gak la. Akhirnya penantian aku berakhir jugak. Dia pun sampai dengan muka yang bersalah, minta maaf dan kata nak belanja aku makan. Tapi kan..akhirnya aku yang belanja dia makan!haiyakkk.tak pa la. Nak wat camna..kesian lak kat dia yang poket tgh kering tu. Tak sampai hati r suh belanja. Camtu la ceritanya..

Okeh2..esok2 aku sambung cerita lain plak. Aku mengantok ni. Nak tido.

Sabtu, 12 Disember 2009

Andai lelaki tahu

Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan jatuh cinta,
lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya.
Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia lemah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu.
Andainya lelaki tahu..
Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu. Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat.
Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang..tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih mengangap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.
Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan . Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyongkong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.

Isnin, 7 Disember 2009

Impian dan kenyataan

Perjalanan hidup, tak siapa menyangka yang kadang2 apa yang kita impikan, segala yang kita harapkan, gagal juga.
Kita mengharapkan di setiap hari, kita dapat memberikan sesuatu yang lebih baik, perubahan yang lebih menggembirakan kepada mereka-mereka yang kita sayang.
Setiap kali masa berputar, berubah dan berjalan, setiap kali itu juga kita cuba menyakinkan diri kita bahawa di setiap perjalanan hidup, pasti ada sesuatu yang lebih baik menanti di hadapan.
Tetapi..harapan demi harapan yang kita pertaruhkan di setiap hari selalu mengecewakan dan selalu membuat kita berasa terkilan.
Hmmm..itulah lumrah kehidupan kita. Apa nak buat..teruskan dengan senyumana dan jangan sesekali berhenti berharap kerana..
Kehidupan adalah merupakan nikmat terbaik yang Allah telah berikan untuk kita.

"Perjalanan hidup ini tidaklah seindah impian dan harapan. Seandainya kita menyedari hakikat kehidupan pasti diri kita tidak tenggelam dalam khayalan. Impian dan harapan yang keterlaluan sehingga lupa pada qada dan qadarnya."

Ahad, 8 November 2009

Hepi~

Sampai ukm td dlm kol 130..dari wangsa maju.
Orang punya la ramai dalam tren.mmg sah2 la xdpt tempat duduk.

Masuk bilik, online jap pastu pa g..pengsan smpai kol 4. Cuaca plk panas arini.
Terbayangkan raiyan.sian dia td nk ikut aku dan kakak balik.menangis sampai xdgr suara.xsmpai ati nk tglkan dia. Sebab dia memang biasa kitaorang nk pergi mana semua nak ikut..(see u next week k!)








i miss u!!



Tinggal satu ja lagi paper.xtahu apa perasaannya.yang tahu berdebar nk tunggu keputusan exam. Risau kalau pointer turun semester ni.(apa nk jawab ngn abh mama nnt?) Riiisauuu!!


Pendek ja kan cuti for this semester? Satu bulan ja.hmmm..

Happy to see my sis dah abis blajar. So tinggal aku sorang ja yang masih bergelumang dengan buku. Cheese, nnt berlagak la tu dah kerja dah ada duet sendiri. (tak kira nk paw jgk!)

terbalik?saja nk kasik penin sikit.haha..me n my sis.

Pas bangun tido tadi, perut terus rasa lapar..tanya rumet xlapar kew? Pastu g beli makanan untuk rumet sekali.( nasi goreng kampung, tomyam, telur bungkus, nasi putih, keropok lekor n..air tembikai) huahua..ni makan ker melantak??


Macam mana eh berkembangan hidup aku sekarang? Hmm macam soalan exam Islamic Criminal Law aritu plak. (bincangkan perkembangan undang-undang jenayah islam di malaysia,perghhh soalan..tak dak yang lagi susah ka??kehkeh)
Ermm kalu lah ada yang tanya aku soalan ni..jawapan aku dirangka seperti ini:
· Latar Belakang Zati Hazwani
· Sejarah hidup
· Perkembangan semasa kes2 yang baru berlaku
· Implikasi kes tersebut terhadap Zati Hazwani
· Kesimpulan


Hihi..apa punya jawapan daa..Ok la aku ringkaskan jawapannya laa..Life aku sekarang bahagia. Dah xbanyak maen2 macam dlu. Banyak duduk bilik ja jdk budak baik (nk termuntah diri sendiri dengar). Macam biasa la..kisah hidup aku xsama macam orang lain. Jalan cerita pun berbeza. Tapi aku percaya kesusahan dan kesenangan hidup tu semua orang laluinya. Apa yang penting seperti yang aku selalu kata, apapun kisah hidup kita, BE STRONG! Ingat yang ALLAH sentiasa bersama-sama dengan kita.


K la.got to go.belum solat asar lagi..jumpa lagi nanti (^^)

Selasa, 3 November 2009

Alah biasa tegal biasa

Suatu ketika dulu aku pernah menangis apabila hubungan erat sebuah persahabatan tiba2 menjadi renggang..rasa tension sangat.
susah nak terima.
kenyataan itu menyakitkan tapi bila kita cuba menerimanya sedikit demi sedikit lama2 segalanya kembali normal.
Aku hepi dengan hidup sekarang..
menjadi aku yang lebih berdikari.=))

Rabu, 14 Oktober 2009

demam

Br lepas dapat call dari mama selepas send msg ni kt mama;

"Mama adik demam.Pastu ingat nak pi umah chaq tak jadi la.nanti takut berjangkit kat Raiyan.Adik ingat esok nk balik umah terus. Tapi adik tak cukup duit nak beli tiket bas.mama tolong masukkan duit eh.."

Xsampai seminit, mama dah call.Memang dah agak dah mama mesti call. Soalan pertama mama;

"kenapa adik xangkat call mama smlm?dapat x miscal dari mama?"
"sori la mama.adik xberapa sihat semalam..nk angkat cal mama pun da xlarat".
"da makan ubat blum?bla..bla,bla..mama call semalam nk bagitaw mama dah masukkan duit da pun kat adik.."
"Lah...dah masukkan ka..adik xsuh masukkan pun.erm nanti adik amik tiket bas then gtaw ms adik naek bas".
"erm jangan lupa makan ubat, bla bla bla..nanti gitaw mama tiket bas adik kol brp dan sekian2..".
"ok mama.."

Opps baru teringat lupa nk ckp tq kt mama sebab da masukkan duit.huhu..apapun tq mama, tq abah..hihi
Aku demam skrg ni. Alhamdulilah da makin kurang.Cuma batuk ngn selsema ja makin teruk. Sedih2..rancang nak g tengok budak kecik, si Raiyan tu hari ni. Tp xdapat nk pergi sebab aku plak demam. Nnt g takut berjangkit demam kt dia plak. Nampaknya bertambah la rindu aku kat dia..

Hepi dapat balik studi kat rumah..xpernah lagi ni study week blk umah sebab biasanya time study week pun msh ada lagi kerja yang blum settle. Ni first time dapat balik study kat umah. Hopefully balik umah betul2 studi la kan..hmmm

Oklah apapun doakan aku cepat sembuh dan dirajinkan diri untuk studi..~=))

Sabtu, 10 Oktober 2009

Final~~

Lama tak update blog
padahal tak la lama sangat pun
Agak busy sekarang dengan segala macam presentation.
Alhamdulilah nasib baik minggu ni minggu las segala presentation.Lepas satu beban.
Waiting for my final exam.start 27 hb ni.mmg tak get ready langsung.
so harap lepas presentation settle, bolehlah fokus studi.
Semester ini banyak dugaan yang menimpa.tapi aku percaya ada hikmahnya.
harap2 semua problem ni x effect studi aku or pointer aku.risau sangat~~
Apa yang penting, aku berusaha yang terbaik. InsyaAllah aku akan dapat yg terbaik.
Sesungguhnya Allah itu Maha Adil dan lebih Mengetahui.

'kejayaan itu tidak dicipta oleh mereka yang selalu menang tapi dicipta oleh mereka yang tidak pernah mengalah sekalipun mereka pernah rebah'

~wish me all the best k!!~

Rabu, 30 September 2009

AKU SAYANG MEREKA!!

Tahukah anda siapa mereka yang aku maksudkan?

Aku sayang mereka,
Kerana mereka selalu buat aku ketawa..
Aku sayang mereka
kerana mereka selalu buat aku jadi rindu..
Aku sayang mereka
kerana mereka banyak berkorban untuk aku.
Aku sayang mereka,
Kerana di saat orang lain pergi meninggalkan aku,mereka masih setia bersama aku.
Aku sayang mereka,
Kerana tiada ikatan yang kekal selamanya melainkan ikatan aku bersama mereka.
Aku sayang mereka,
Kerana dengan mereka, aku belajar menjadi diri aku sendiri
Aku sayang mereka,
Kerana merekalah sumber inspirasi dan kekuatanku untuk berjaya menjadi yang terbaik.
Aku sayang mereka,
Kerana mereka menerima aku seadanya dan sentiasa ada dengan aku walau seteruk mana pun diriku.
Aku sayang mereka dan aku sangat takut kalau 1 hari nanti aku kehilangan mereka.
I LOVE MY FAMILY VERY MUCH!!

Selasa, 15 September 2009

SELamaT HaRI Raya!!

Posted by PicasaSalam Aidilfitri..
Ramadhan mula menutup tirainya dan syawal datang dengan seribu mengertian. Dalam tak sedar, tinggal beberapa hari saja lagi umat Islam di seluruh pelosok dunia akan menyambut hari kemenangan, Hari Raya Aidilfitri. Syukur ke Hadirat Ilahi kerana kita semua masih bernafas dan diberi kesempatan untuk menyambut Aidilfitri buat kesekian kalinya. Syukur jugak kerana aku masih dapat lg menyambut bersama keluarga tercinta. Berbanding dengan mereka yang mungkin sudah kehilangan orang yang tercinta atau berjauhan dengan keluarga.
Semoga syawal yang dirai memberi seribu pengertian buat semua. Dapat merapatkan mereka yang bersengketa, mengeratkan silaturahim sesama insan dan membuka satu lembaran baru yang lebih baik buat semua.
Di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan selamat hari raya buat keluarga tercinta, sahabat handai tak kira jauh atau dekat dan kepada sesiapa saja yg mengenali diri ini.cehh..macam salam perantauan plak. Mohon maaf segala silap dan salah sama ada tersengaja atau tidak, kecik atau besar, sedar atau xsedar..salam kemaafan aku hulurkan.
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN
Ikhlas dari zati hazwani d keluarga.

Selasa, 8 September 2009

SOALNYA HATI??

Hati adalah raja dalam diri manusia. Hati ialah tempat letaknya keyakinan seorang hamba terhadap tuhan-Nya. Hati juga sasaran syaitan untuk menyesatkan manusia. Untuk memutuskan silaturahim antara kita, menimbulkan pertelingkahan,kekeliruan dan sebagainya. Hati yang baik sentiasa mencetuskan kedamaian dan ketenangan dalam diri, keluarga dan masyarakat.

Sabda Rasulallah s.a.w:

Bahawa hati itu berkarat seperti karatnya besi, lalu orang bertanya, “Wahai Rasulallah bagaimana membersihkannya?”
Rasulallah menjawab, “....membaca Al Quran dan mengingati mati”.

Untuk kali ini, aku membawa korang menyelusuri apa makna hati dan soalnya hati. Aku sedar aku belum cukup sempurna untuk mengatakan segala apa yang bakal diutarakan adalah sebulat-bulatnya betul kerana aku hanya manusia biasa yang masih dalam proses pembelajaran, memahami dan cuba untuk difahami. Oleh kerana ketidaksempurnaan sifat-sifatku, maka aku mengutarakan SOALNYA HATi??

Aku pernah berbicara dengan seorang teman berkenaan hati, akal fikiran dan perasaan. Sambil melepak di kafe memerhati tingkah laku serta kelibat manusia, kami cuba membincangkan definisi sebenar hati, akal fikiran dan perasaan. Kadang2 tidak dapat dinafikan berlakunya perbezaan pendapat antara kami memandangkan setiap manusia mempunyai pandangan yang berbeza. Namun aku menerima pendapatnya dengan hati yang terbuka kerana di setiap patah katanya, ada betulnya. Yang dapat memandu aku ke arah kehidupan yang lebih sempurna.

Katanya..hati itu mesti dipandu oleh akal.ini apa yang aku faham r. Sekiranya hati itu tidak dipandu oleh akal, manusia itu akan hilang pertimbangannya. Aku pula menambah, selain akal, hati juga perlu dipandu oleh perasaan..perasaan kasih dan sayang, mengasihi dan dikasihi. Kerana tanpa perasaan, manusia mungkin lupa memikirkan dan merasa simpati kepada orang lain. Lalu dapat disimpulkan hati itu perlu dipandu oleh akal dan perasaan. Namun perasaan itu biar berpada. Utamakan kesederhanaan kerana itu yang terbaik.

Bukan mudah untuk kita menjadi manusia yang boleh diterima oleh semua orang. Kerana hati manusia itu berbeda. Meskipun setiap manusia itu mempunyai hati, akal dan perasaan. Pengalaman dan keadaan sekeliling bakal mempengaruhi hati, akal dan perasaan manusia. Aku pernah mengeluh kepada seorang teman, menanyakan kenapa hatinya begitu keras??tidak adakah rasa kasih dihatinya?mengasihi sesama manusia. Dan dia menjawab bahawa setiap manusia itu ada hati,cuma dia mungkin memerlukan lebih masa berbanding orang lain untuk memahami hatinya. 1 hari nanti dia akan sedar and everything will be ok. InsyaAllah.

Dari mana pula datangnya kemaafan?Soalnya hati..segalanya datang dari hati. Hati yang lembut akan memaafkan meskipun dia pernah merasa kecewa, pernah merasa sakit hati dan derita kerana kemaafan itu adalah pengubatnya. Tanpa dia sedar memaafkan itu indah..dan banyak pahalanya. Mengingati kata-kata seorang sahabat, apabila 2 hati itu bertelingkah, maka salah satunya perlu untuk mengalah. Mengalah bukan bermaksud kita kalah..dan orang yang ego bukan bermakna mereka menang. Sekiranya hati itu perlu untuk bertolak ansur..kenapa tidak?? Sekiranya kata maaf itu perlu diucapkan, kenapa masih perlu berdiam?

Tetapi bagaimana sekiranya kita telah mengalah dan meminta maaf tetapi hati yang 1 lagi masih belum mahu mengalah? Apa yang patut kita buat? Apakah perlu untuk kita terus berusaha, merayu dan terus merayu demi sebuah silaturrahim? Sedangkan kita juga punya hati dan perasaan, sedangkan kita juga masih ada maruah yang perlu dipertahankan? Mengenang nasihat seorang sahabat, biarkan dia. Lama-lama dia akan sedar memaafkan itu indah. Yang penting kita telah melakukan apa yang sepatutnya kita lakukan. Dan yang paling penting, berlaku baik dan jangan sesekali berdendam.

Berbicara soal hati, aku tak dapat nafikan ianya tidak mudah.Kerana hati itu adalah batin manusia. Yang kita tidak mungkin nampak dari pancaindera . Sebab itu kita selalu dengar orang kata ‘dalam hati tak siapa yang tahu’. Manusia acap kali menduga hati manusia tetapi telahannya belum tentu betul.

Kepada setiap manusia yang mempunyai hati termasuk aku, peliharalah hatimu dengan seindah dan sebersihnya. Jangan jadikan hatimu keras lantas menjadi alpa. Pandulah hati dengan akal dan perasaan yang sewajarnya. Jangan terlalu ikut kata hati kerana pepatah ada mengatakan ikut hati bole jadik mati. Ingatlah hati itu adalah sasaran utama syaitan untuk menyesatkan dan semoga kita tidak tergolong di antara mereka yang sesat atau bakal disesatkan.

Memetik kata-kata dalam hadis Rasulallah:

“Janganlah sekalian kamu dengki-mendengki, jangan putus-memutuskan silaturahim, jangan benci-membenci, jangan musuh-memusuhi tetapi jadilah kamu sekalian sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah ke atas kamu.”

p/s: semoga kita sentiasa dalam keredhaanNya.

Rabu, 2 September 2009

BIRTHDAY MY LITTLE KING




Happy 1st Birthday Raiyan..

Aku nak cita ni..

aritu aku blk kg..pastu dah alang2 blk kami smbut la skali besday si budak kecik ni.dah tak leh pgl baby dah sbb dah 1 taun..


Raiyan: hai semua..jgn jeles..sy da 1 taun skrg..

Masih ingat kah anda pada budak ini?? Dulu kalu korang ingat la..aku penah tulis entri pasal dia. Masa 2 dia kecik lagi.Tgk la skrg da besar..kejap ja masa tu berlalu. Tepat 1 Januari aritu genap lah umur dia 1 taun..

Bila umur dia dah 1 taun ni,seriously aku dah xlarat nk kawal dia. Mcm hal dia nk buat.Banyak benda yang dia sibuk nk belajar. Kadang2 jadik geram ngan dia.Rasa nk cubit2 ja pipi dia. Tapi bila dia tak dak,rasa rindu sgt nk tgk gelagat dia yg boleh wat aku ketawa terbahak-bahak.




Raiyan tgh diguide abahnya untuk meniup lilin yg sebatang tu sambil diperhati oleh mummynya..





Raiyan bergambar dengan hadiah dari pak ngahnya.


Okeh sambung cerita,sekarang ni raiyan tengah belajar bercakap setelah dia mendapat lesen kakinya untuk berjalan. So next step adalah bercakap. Macam2 benda dia nk cakap.layan ja lah walaupun aku sendiri tak berapa nk faham apa yg dia cakap.Tapi aku cuba jugaklah memahami bila dia kata 'tu..'smbl tunjuk2 tu mksudnya dia tya benda tu apa?..so aku jawab lah..'tu bird..'

Yang pasti dia da pandai pgl 'mummy'..'abah'..kalu nak something da pandai cakap 'nana'.kalau xnak dia cakap 'tana..'.Jadik aku faham r. Sekarang ni aku tengah ajar dia pgl aku 'Ucu' tapih...bila aku ajar ja dia mst dia wat tak tahu ja.huhu..tak pa2..nnt2 dia pandai r tu pgl aku 'ucu'.

To my little king raiyan,be a good boy k! jgn naughty2 a..jgn comot2.maintain cute.Jadik budak yang bijak n besar2 jadik pilot k??I luv u, my little king!!




Selasa, 1 September 2009

PENGERTIAN SEBUAH PERSAHABATAN

Dalam dunia ini, Kita tidak punya sesiapa kecuali diri sendiri..
Tetapi dalam kita bersendiri,
Kita beruntung kerana mempunyai seorang sahabat yang memahami kita.

Sebagaimana kita mengharapkan keikhlasan dan kejujuran seorang sahabat, begitu juga dia. Tetapi kita sering terlupa akan hal itu.
Kita cuma mengambil kira tentang harapan dan perasaan kita.
Kita rasa dikhianati bila dia tidak menepati janjinya.
Kita tidak memberi dia peluang untuk menerang keadaannya.
Bagi kita, Itu alasannya untuk menutup kesilapan dan membela diri.
Kita terlupa, kita juga pernah membiarkan dia ternanti-nanti..
Kerana kita juga ada janji yang tidak ditepati.
Kita beri beribu alasan, memaksa dia menerima alasan kita.
Waktu itu, terfikirkah kita tentang perasaannya??
Seperti kita, dia juga tahu rasa kecewa.. tetapi kita sering terlupa.

Untungnya mempunyai seorang kawan yang sentiasa di sisi kita pada waktu kita memerlukan dia.
Dia mendengar luahan perasaan kita,
segala rasa kecewa dan ketakutan, harapan dan impian kita luahkan,
Dia memberi jalan sebagai laluan penyelesaian masalah.

Selalunya kita terlalu asyik bercerita tentang diri kita,
Hingga kadang-kadang terlupa kawan kita juga ada cerita yang ingin dikongsi bersama kita. Pernahkah kita memberi dia peluang untuk menceritakan tentang rasa bimbangnya,
rasa takutnya?
Pernahkah kita menenangkan dia sebagaimana dia pernah menyabarkan kita?
Ikhlaskah kita mendengar tentang kejayaan dan berita gembiranya?
Mampukah kita menjadi sumber kekuatannya seperti mana dia meniup semangat setiap kali kita merasa kecewa dan menyerah kalah?
Dapatkah kita yakinkan dia bahawa kita boleh dipercayai,
kita boleh dijadikan tempat untuk bersandar bila terasa lemah, agar tidak rebah?
Bolehkah kita menjadi bahu untuk dia sandarkan harapan?

Sesekali jadilah kawan yang mendengar dari yang hanya bercerita.
Ambillah masa untuk memahami hati dan perasaan kawan,
Kerana dia juga seorang manusia;
dia juga ada rasa takut, ada rasa bimbang, sedih dan kecewa.
Dia juga ada kelemahan dan Dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.
Jadilah kita kawannya itu.

Kita selalu melihat dia ketawa,
tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangka.
Disebalik senyumannya itu,
mungkin banyak cerita sedih yang ingin diluahkan,
disebalik kesenangannya, mungkin tersimpan seribu kekalutan,
kita tidak tahu..
tetapi jika kita cuba jadi sahabat seperti dia,
mungkin kita akan tahu.

Selasa, 25 Ogos 2009

mencari sahabat sejati

Berpesan Al Qomah kepadanya, "Wahai puteraku! Sekiranya engkau merasakan perlu untuk bersahabat dengan seseorang maka hendaklah engkau memilih teman-teman yang memiliki sifat yang berikut:

1. Jika kamu ditimpa oleh bencana maka temanmu itu akan cuba melakukan sesuatu untuk menghilangkan dan meringankan kesusahanmu itu.
2. Jika kamu meminta sesuatu bantuan atau pertolongan dari teman itu maka ia akan segera mengusahakannya.
3. Jika kamu merancangkan sesuatu maka temanmu itu akan turut membantumu dengan memberikan pandangannya.
4. Jika kamu bercakap-cakap dengannya maka temanmu itu akan membenarkan kata-katamu. 5. Jika temanmu itu melihat sesuatu yang tidak baik dari perbuatan atau perkataan atau perkataanmu maka dia akan menutupinya.
6. Jika kamu mengeratkan hubungan persahabatan dengan temanmu itu maka dia akan membalas dengan baik pertalian persahabatan itu.
7. Jika kamu menghulurkan sesuatu kebaikan (hadiah) kepada temanmu itu maka ia akan menerimanya dengan baik malah ia membalasnya kembali.
8. Jika temanmu itu mendapat sesuatu kebaikan dan kebajikan darimu itu maka ia akan mengingati, menghargai dan menyebutkan akan kebaikanmu itu.
9. Jika kamu berdiam diri atau kerana malu untuk meminta sesuatu darinya maka dia akan bertanyakan akan kesusahanmu itu.
10. Jika kamu berselisih faham dengan temanmu itu maka ia lebih rela mengalah demi untuk memelihara persahabatanmu itu.

Ahad, 23 Ogos 2009

jom balik kampung!



Salam ramadhan semua..



Bila di bulan puasa ni trgt plak zaman kanak2 dlu.bila berbalas kad raya mst ada sln yg berbunyi ‘puasa x arini? Atau taun ni puasa penuh x?’haha.teringat plak pd pantun di bwhnya ‘pecah kaca pecah gelas sudah baca harap balas’.hmm..skrg ni teknologi semakin canggih.segalanya diujung jari.ucapan salam ramadhan ,mahupun hari raya dengan mudah bole diantar melalui sms atau email. Kadang-kadang kemeriahan raya itu tidak lagi dirasa seperti dlu.Bila lg 2 mgu nk raya,mst semangat tgu posmen depan umah.tgk2 ada x kad raya utk kita. Bila teknologi semakin canggih.tradisi makin dilupakan. Dah tidak ada lg semangat untuk menunggu posmen.tahu dah yg org di zaman ini tidak lg berminat mghantar kad raya. Hanya sms penggantinya.Malam raya,ha berpuluh sms dpt.smpai akhirnya line jdk busy.apapun tidak kisahlah cara mn sekalipun..moden atau kuno,yg penting kita saling mengingati bulan yg mulia dan hari kemenangan seluruh umat Islam.



Sebenarnya aku pun xtaw ap yg aku nk cita.kalu sesapa perasan.entri aku sebelum ni lebih kepada memotivasikan hati..menguatkan jiwa. So kali ni kita lupakan kejap soal tu..sbb aku nk gitaw seluruh dunia yang minggu ni aku blk umah!!!!wahhhhhhhh...bahagia sangat!!dah lama gle aku tak balik umah.Dari start sem ni smpai la skrg.maknanya dah 2 bulan.huhu..aku rindukan suasana berbuka di rumah..aku rindukan family aku. Jadi aku menyeru kepada seluruh dunia, jom minggu ni kita blk!buka puasa dengan family.



p/s:selamat menjalani ibadah puasa semua.

Khamis, 20 Ogos 2009

KITA SELALU LUPA

Kita selalu lupa Yang kekadang kita menjadi pentingkan diri.terlalu pentingkan diri sehingga mengabaikan hati dan perasaan orang lain
Kita selalu lupa Yang kekadang kt telah menyakiti hati orang lain atas kerana sikap kita
Kita selalu lupa Memandang kesusahan orang lain ketika kita senang
Dan kita selalu lupa
Yang kekadang kita terlalu menjaga hati orang lain hingga tidak lagi menghiraukan hati sendiri
Yang kekadang kita menjadi terlalu baik sehingga orang memijak kita.
Kita selalu lupa, Menghulur pertolongan kepada mereka yang susah kerana kita terlalu memikirkan diri sendiri
Kita selalu lupa, Yang kita ni terlalu ego..terlalu ego sampaikan tidak berani mengaku kelemahan sendiri.
Kita selalu lupa, Untuk meminta maaf walaupun kita sedar kita yang salah
Kita selalu lupa,Yang kita ni selalu mencari salah orang lain dan xsedar salah diri sendiri.
Kita selalu lupa,Mengaku dan berlaku jujur tentang apa yang kita rasa demi untuk untuk menjaga hati orang lain.
Kita selalu lupa, untuk bertolak ansur dan saling memahami.
Dan kita selalu lupa, hidup ini saling bergantung dan memerlukan antara satu sama lain
Kita selalu lupa dan sampai bilakah kita harus terus
lupa???

Isnin, 17 Ogos 2009

Kena tag dengan Sue

Aku telah ditag oleh xrumet aku,suraiza..hoho

nama2 timangan:
Zati (ni selalu di kalangan member), Wani (di kalangan saudara mara), Adek (dlm family), Makcu..(anak buah aku pgl), bdk kecik (sbb aku manja)ngee~~

anda seorang yang:
erm..sorang yg ap ek?aku seorang yg bernama zati hazwani.anak bongsu dlm family.so bole di katakan aku agk manja. Aku dikenali sbg org yg cakap byk dan selalu xley dok diam.so aku selalu dibuli.huhu.tp ada kekadang tu aku buli blk.huahua.Aku suka jalan2 dan xsuka suasana yg bosan.

insan yang teristimewa:
Mama ngn abah..adi haziman,adi hazmil dan zati hafiza.xlupa insan yg br lahir,izz raiyan.lg..kawan2 aku dan insan yg aku cyg dan da one who will spend the whole life wif me.i relly love him.ehehe

lagu kesukaan:
Aku suka lagu indon.so byk ar lagu pop indon yg aku lyn.lg aku suka lagu indie.pastu bl aku sedey aku lyn lagu jiwang.wah pecah rahsia.huahua..

food kesukaan anda:
erm..susah nk jawab.sbb byk makanan yg aku suka.aku xberasa suka western.tah.kdg2 bley r kot.aku lebih suka mkn nasik, xpon..laksa,bihun sup,char koew teow d xlupa big apple. Bila blk umah aku suka mkn kerabu mangga..sama keladi.then..nsk tomato yg mama aku msk.fuh.sdpnya..!!

sikap yg membuatkan anda stress:
Aku stress bl org terlalu bising bl aku tgh khusyuk studi xpon bl aku tgh smyg.lagi..aku stress bl dgn tiba2 aku x dak mood nk studi pdhal esok ada test. lg aku stress bila org suka mghlg secara tiba2.mcm biskut.
Aku stress bl kena menunggu benda yg entah ap menda la kesudahannya dan aku sgt2 stress bila org tu ckp xserupa bikin.
Kalu sikap aku sendiri,aku stress sbb aku kaki shopping dan suka mghabiskan duit.

3 benda yg mesti ada dalam beg anda:
3 benda?mestila purse,hp aku yg cikai,dan kamera aku yg aku sgt syg.menemani aku smbl dgr lagu.hihi

warna kesukaan anda:
Actually aku pun xtaw warna ap yg aku suka tp mata aku ni suka warna2 yg sempoi d kena ngn aku.warna bj yg byk aku ada ialah kelabu,merah..pink..itam,biru..kuning.so aku pun xtaw warna ap yg aku suka sbnrnya.aku suka warna warni kot.haha

kali t’akhir anda menangis dan mengapa:
ermm..ni yg xsuka ni.tya psl nanges2.las aku nanges adalah semalam.sebabnya..dirahsiakan.biasalah,manusia sentiasa diuji.so nk nges,nges ja.dr dipendam lg la skt ati.

Ahad, 16 Ogos 2009

TAFSIRAN DEMI TAFSIRAN



Aku suka ayat2 ni..so aku copy utk diletakkan dlm entri.Selamat merenung semua..



Suatu masa kita akan bertemu seseorang yang keunikannya sehaluan dengan kita, kita bersama dengannya dan jatuh ke dalam suatu keanehan yang dinamakan cinta. Ada sesuatu yang tidak ingin kita lepaskan. Seseorang yang tidak ingin kita tinggalkan. Tapi ingatlah, melepaskan bukan akhir dari dunia, melainkan awal suatu kehidupan baru. Kebahagiaan ada untuk mereka yang menangis, mereka yang disakiti, mereka yang telah mencari dan mereka yang telah mencuba. Kerana merekalah yang dapat menghargai betapa pentingnya orang yang telah menyentuh kehidupan mereka.

Cinta yang sejati, adalah ketika kita menitiskan air mata dan masih mengingatinya, ketika kita masih menunggunya dengan setia, ketika dia mula mencintai orang lain tapi kita masih boleh tersenyum. Apabila cinta tidak tercapai, bebaskan diri, biarkan hati kembali melebarkan sayap dan terbang ke alam bebas lagi. Ingatlah, bahawa kita mungkin akan menemukan cinta dan kehilangannya, tapi ketika cinta itu mati, kita tidak perlu mati bersamanya.
Seseorang yang kuat bukannya mereka yang selalu menang, melainkan mereka yang tetap gigih ketika mereka jatuh. Entah bagaimana dalam perjalanan kehidupan, kita belajar tentang diri sendiri dan menyedari bahawa penyesalan tidak seharusnya ada. Hanyalah penghargaan abadi atas pilihan-pilihan kehidupan yang telah kita buat.

Mencintai bukanlah bagaimana kita melupakan, mendengar, melihat dan melepaskan tapi bagaimana kita memaafkan, mengerti, merasakan dan bertahan. Lebih berbahaya menitiskan airmata dalam hati, dibandingkan menangis tersedu-sedu. Air mata yang keluar dapat dihapus, tetapi air mata yang tersembunyi mengguriskan luka yang tidak akan pernah hilang.

Dalam cinta sesama manusia, kita sering sukar untuk menang. Tapi ketika cinta itu tulus, meskipun kalah, kita tetap menang hanya kerana kita bahagia dapat mencintai seseorang lebih dari kita mencintai diri sendiri. Akan tiba saatnya di mana kita harus berhenti mencintai seseorang bukan kerana orang itu berhenti mencintai kita, tapi kerana kita menyedari bahawa orang itu akan lebih bahagia apabila kita melepaskannya. Sebaliknya, apabila kita benar-benar mencintai seseorang, jangan lepaskan dia, jangan percaya bahawa melepaskan selalu bererti kita benar-benar mencintai. Berjuanglah demi cintamu, itulah cinta sejati. Lebih baik menanti orang yang kita inginkan daripada berjalan bersama orang yang sedia ada. Kadangkala, orang yang kita cintai adalah orang yang paling menyakiti hati dan kadangkala teman yang menangis bersama adalah cinta yang tidak kita sedari.

Aku bahagia dlm idup aku.bukan kerana aku mendapat segalanya yang aku nak,tetapi aku menghargai dan mensyukuri apa yang aku ada. Dia tidaklah sesempurna mana tetapi aku tahu dia yang terbaik buat aku.


Jumaat, 14 Ogos 2009

PERGI


Aku..............................................................


#


#
#
#
#
#
#
#
#
#
#


#
#
#
#


Biarkan 'dia' pergi.....


Bila itu yang terbaik buat aku dan 'dia'




Aku....................................


lepaskan 'dia' dari sisiku.....


Bila itu yg bisa buat 'dia' bahgia.




Aku....................................


Biarkan semuanya berlalu


Walaupun hati aku jadik pilu.




Aku tak akan selalu dapat apa yang aku mahu


TETAPI


Aku dapat apa yang perlu.




p/s:knp?knp dan mengapa entri ini dibuat?jwpannya aku pun xtahu.




Khamis, 13 Ogos 2009

UJIAN DEMI UJIAN

Hari ini aku puasa. Jam sekarang da tepat menunjukkan pukul 7.sementara menunggu waktu berbuka, xdak keja nk buat..maka aku kembali kepada penulisan2 tentang kehidupan.
Lagi seminggu seluruh umat Islam akan menyambut satu bulan yang amat mulia. Yang akan melatih hambanya untuk banyak bersabar dalam mghadapi dugaan berpuasa. Di harapkan semoga bulan yang barakah itu akan membawa sinar kebaikan buat semua.Menghapuskan segala keburukan,kejahatan dan dosa dan berlumba-lumba melakukan kebaikan dan mengejar pahala.

Entah kenapa sejak akhir2 ni aku selalu diuji dengan pelbagai kerenah manusia. Hati ini jugak sering diuji. Alhamdulilah mujurlah diri ini masih dapat terus tersenyum walaupun dalam hati tak siapa yang tahu. Adakah mungkin Dia sedang melatih aku utk bersabar?dan juga menguji sejauh mana tahap keimanan aku dalam menahan kemarahan..Apabila diuji..kadang2 aku rasa aku semakin dekat denganNya. Menadah tangan bermohon dikuatkan hati, diberikan kesabarn yang tinggi dalam menghadapi rencah kehidupan.

Begitulah kehidupan. Ada pasang dan surutnya. Hari ini kita tersenyum,bergelak ketawa..tetapi hari esok kita belum tentu mampu tersenyum seperti hari ini. Kita xakan selamanya merasa kesunyian dan kesedihan dan..xselalunya jugak kita akan merasa bahagia. Cuma yang perlu, kita bersyukur dengan apa kita ada. Masih bernafas dan diberi peluang utk merasai pelbagai pengalaman di dunia ini. Kita tidak akan mampu untuk membuat semua org sayang dan menghargai kita.Apa yang perlu, kita menyayangi dan menghargai semua orang. Kerana..setiap manusia mempunyai peranan masing2 yang perlu kita hargai. Dan kita juga xperlu untuk mengharap semua orang memahami kita. Apa perlu,kita cuba memahami setiap orang yg ada dgn kita dengan sebaiknya. Kita jugak xperlu membalas bila mana orang berbuat jahat kepada kita. Teruskan dengan senyuman dan berdoa agar dia berubah dan beroleh keberkatan. Kita jugak xperlu terlalu berharap atas pertolongan orang. Apa yang perlu percaya pada diri dan kadang2 kita perlu melakukannya sendiri. Kita jugak xperlu untuk mengharap semua orang akan bersama kita sebabnya sampai bila kt mampu bersama?kadang2 kita terpaksa keseorangan jugak. Siapa kata menjalani kehidupan itu mudah? Kehidupan itu tidak menyeksakan tetapi ia menguji dan kt akn sering rasa teruji. Untuk berjaya bukan mudah. Sebabnya xsemua akan senang bila melihat kita berjaya. Orang yg ego tak akn mgucap sekali pun kata tahniah walaupun dia adalah teman rapat kita.Perlukah kita sebegitu?Tak perlu kan? Yang penting sucikan hati..betulkan niat..InsyaAllah..kita akan peroleh keberkatan.

Rabu, 12 Ogos 2009

APABILA KEADAAN BERUBAH

Apabila keadaan berubah, banyak benda yg berubah. Kadang2 sama ada kita mahu @ xmahu, kita terpaksa ikut berubah. Sedih apabila melihat keadaan itu tidak lg seperti dlu. Rindu dgn kenangan lalu. Namun kita sedar, sampai bila kita akan sentiasa di takuk yang sama? Sedangkan masa lagi berubah, inikan pula manusia. Tegarkan kita dalam mengharungi arus perubahan?Bersediakan kita untuk memperkasakan hati dan jiwa menerima perubahan itu walau sesakit mana pun ia? @ beranikah kita mengambil risiko menerima perubahan dalam diri, membuat transformasi yang akan membuat segalanya bakal berubah? Kata pepatah sekali bah melanda,sekali pantai berubah.
Memandang kesekeliling, membuka mata, merenung orang ramai yang lalu lalang,@ memerhati kenalan rapat, aku sedar banyak benda yang berubah. Kalu dulu keseorangan, kini sudah berdua. Kalau dulu naik bas, kini sudah berkereta. Kalu dulu tidak pandai bergaya, kini sudah bijak bergaya. Kalu dulu tak pandai senyum, kini sudah pandai menghadiahkan senyuman. Aku bahagia melihat kenalan-kenalan aku bahagia apabila perubahan itu membahagiakan mereka.
Tetapi sampai bilakah perubahan itu mampu membahagiakan kita? Dalam tak sedar, apabila kita berubah, ada hati kecil yg terluka lalu terasa sunyi apabila kenalan rapat yang dulunya selalu bergelak tawa bersama kini tiada lagi masa untuk bersama. Perubahan demi perubahan berlaku dan kita sedar kita tidak akan mampu untuk memuaskan hati semua pihak. Dari membujang, kita berumah tangga, lalu kita masih mahu menjadi seperti dulu.Persoalannya mampukah kita? Apatah lagi jika itu adalah seorang perempuan.Kalau dulu syurga di tapak kaki ibu, apabila berkahwin syurga seorang isteri adalah di bawah tapak kaki suaminya.Hendak @ tak hendak,kita terpaksa menerima perubahan itu walaupun sedaya upaya kita berusaha untuk menjadi seperti dulu. Percayalah, dalam melakukan perubahan, banyak benda yang terpaksa kita korbankan. Namun,jangan sesekali melakukan perubahan sehingga tidak lagi menghirau sensitiviti orang-orang di sesekeliling kita. Apatah lagi kepada mereka yang telah banyak berjasa.
Aku percaya perubahan itu penting dalam kehidupan. Yang akan menjadi daya pengerak untuk kita melangkah dan mengorak lebih jauh. Dalam perubahan, kita membina kematangan. Dalam perubahan , kita mencari kekuatan.Dan dalam perubahan itu juga, ada kalanya kita merasa kesunyian. Tetapi jangan sesekali, dalam perubahan itu, kita menjadi lupa diri, menyerlahkan kesombongan atau apa2 sahaja sikap negatif. Jadilah seperti ikan di lautan, walaupun hidup dalam air yang masin, namun ikan itu tidak turut berubah menjadi masin. Berfikirlah sejenak apabila diri ini berubah, apakah aku menjadi lebih baik dari sebelumnya? @ lebih teruk dari sebelumnya? Dengan itu,kita akan menjadi manusia yang flexible dan akan sentiasa berbahagia dalam kehidupan.

Khamis, 30 Julai 2009

JIKA IA SEBUAH CINTA


Jika ia sebuah cinta… ia tidak mendengar… namun sentiasa bergetar.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak buta namun sentiasa melihat dan merasa.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak menyeksa namun sentiasa menguji.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak memaksa namun sentiasa berusaha.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak cantik namun sentiasa menarik.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak datang dengan kata-kata namun sentiasa menghampiri dengan hati.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak terucap dengan kata namun sentiasa hadir dengan sinar mata.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak hanya berjanji.. namun sentiasa cuba memenangi.
Jika ia sebuah cinta… ia mungkin tidak suci.. namun sentiasa harmoni.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak hadir kerana permintaan namun hadir kerana ketentuan.
Jika ia sebuah cinta… ia tidak hadir dengan kekayaan dan kebendaan… namun hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan.

Khamis, 23 Julai 2009

PROBLEMA

Adakah anda mempunyai masalah?
atau..
problem??(haha..sm la 2)
Masalah..masalah..
Semua org ada mslh.xksh lah tua ke muda ker..remaja ker..kanak2 ker..
Msg2 mempunyai masalah msg2..
Masalah 2 bole jdk dr yg sekecil kecil alam smpai la sebesar besar alam.
Kdg2 soal nk pakai bj apa arini pun bole jdk mslh.
atau nk mkn apa ari ni pun bole jdk mslh.
Ada org kata leceh r kwn ngn org bermasalah ni..
ada plak yg kata org yg bermasalah byk ni cepat tua.(btl ker?)
Aku pon ada mslh aku sndiri.
Kesimpulannya..kita xkan pernah terlepas dr mslh d mslh tu sntiasa akan ada dlm hdp kita.
Dgn mslh..kita bole tahu sp itu kwn d sp itu lwn.
Time ada2 mslh cmnilah br kita sedar siapa kwn sejati yg akn sentiasa bersama kita.
dan kdg2 bila ada mslh brlah kita rs nk dekat dgn Tuhan.(time seronok abis lupa sglanya).
Tah la.Sejak akhir2 ni aku byk mendengar masalah org.Terasa diri da mcm kaunselor dah x bertauliah dah.(haha)
Dari mslh percintaan hgga la ke mslh bljr.segalanya ada.
Kadang-kadang aku sendiri terkedu xtahu nk ckp apa.
Tp byk jgk yg aku bljr dr mslh org ni.
Persoalannya bukan sekecil atau sebesar mn masalah yg kita hadapi tetapi bagaimana caranya untuk kita mengatasi masalah tersebut.
Kadang2 adalah lebih baik utk kita tdk terlalu memikirkan mslh tersebut dr dikatakan leceh.apatah lg sekiranya masalah tersebut melibatkan perkara yg kecik2. Ada setengah mslh yg kita perlu let it go.kata org..just go with the flow..lm2 ok la 2.
Atau ada jgk masalah yg perlu kita ambil berat dr dikatakan tidak ambil kisah.maklumlah kita hdp bermasyarakat.tak kan jiran sblh kena H1N1 pun kita still nk buat xkisah??
Hmm..
Bila anda bermasalah, berfikirlah secara waras dan jgn bertindak di luar kawalan akal fikiran.
Bila bermasalah,jgn terlalu mengikut kata hati sehingga tidak mempeduli perasaan org lain atau menyakiti perasaan org lain.
Ingatlah,semua org ada masalah. yg membezakannya adalah bagaimana kita mengatasi masalah tersebut.
Orang yg matang akan mengatasi masalahnya dengan matang,
Org yg bijak akn mengatasi masalahnya dengan bijak.
Jadi,atasilah masalah anda dengan sematang dan sebijak mungkin agar mslh tersebut tidak menjadi semakin rumit.

Rabu, 22 Julai 2009

LIFE LESSON



Sometimes people come into your life and you know right away that they were meant to be there…to serve some sort of purpose, teach you a lesson or help figure out who you are or who you want to become.
You never know who these people may be but, when you lock eyes with them, you know that every moment they will affect your life in some profound way.And sometimes things happen to you at the time that may seem horrible, painful and unfair but, upon reflection, you realize that without overcoming those obstacles you would have never realized your potential, strength, will power or heart.
Everything happens for a reason. Nothing happens by chance or by means of good luck. Illness, Injury, love, lost moments of true greatness and sheer stupidity all occur to test the limits of your soul.
Without these small tests, life would be like a smoothly paved, straight, flat road to nowhere. Safe and comfortable but dull and utterly pointless. The people you meet affect your life. The successes and downfalls that you experience can create who you are, and the bad experiences can be learned from. In fact, they are probably the most poignant and important ones.
If someone hurts you, betrays you or breaks your heart, forgive them because they have helped you learn about trust and the importance of being cautious to whom you open your heart to. If someone loves you, love them back, unconditionally, not only because they love you, but because they are teaching you to love and open your heart and eyes to little things.
Make every day count. Appreciate every moment and take from it everything that you possibly can, for you may never be able to experience it again. Talk to people you have never talked to before, and actually listen. Let yourself fall in love, break free and set your sights high.
Hold your head up because you have every right to. Tell yourself you are a great individual and believe in yourself, for if you don’t believe in yourself, no one else will believe in you.
You can make anything you wish of your life. Create your own life and then go out and live it with absolutely no regrets.
And if you love someone tell them, for you never know what tomorrow may have in store.
Learn a lesson in life each day that you live! Today is the tomorrow you were worried about yesterday. Was it worth it?

Isnin, 20 Julai 2009

Journey to remember


Seperti mana manusia lain dilahirkan, beribu dan berbapa, aku pun sama. Aku mungkin bukan karyawan yang hebat berbicara dengan kata-kata namun aku dilahirkan sama seperti manusia lain, untuk berkata-kata yang lahirnya dari hati dan sanubari yang ikhlas.
Pelik. Di kala orang lain sibok mengulangkaji pelajaran, ak pula masih sempat menyedok sedikit masa di laman ini bagi menghargai orang yang paling banyak berjasa pada aku semenjak aku dilahirkan, mama dan abah.
Tidak seperti orang lain, mama aku bukanlah seorang menteri, bukan juga seorang pengarah apatahlagi seorang kerabat diraja. Mama hanya seorang guru yang kerjanya mendidik anak bangsa. Namun bagi aku, aku sgt mengagumi wanita ini. Kerna kudratnya, aku bisa melihat dunia. Kerana kekuatannya, aku telah dapat membesar dan menjadi dewasa, kerana ketabahan dan kesabarannya, aku dididik dgn penuh kasih sayang..menjadi manusia yang bukan sahaja membesar dan menjadi dewasa TETAPI yang lebih penting kerana wanita yang bernama mama itulah, aku menjadi insan yang sempurna didikan akhlaknya dan perkasa mentalitinya.Atas nama kekuatan, kesabaran dan ketabahannya membesarkan kami 4 badik, maka kami banyak belajar untuk tidak mudah mengalah apabila sesekali kami rebah di tangga harapan. Kami ditiupkan semangat agar terus berusaha meskipun kadangkala air mata ini berjurai dek kerana kegagalan yang menimpa. Mujurlah adanya mama..membuatkan kami bangun semula dan terus melangkah dan mengayuh kerana kami adik badik percaya, selagi kami xberhenti mengayuh,kami xkan tewas. Aku ingat lagi mcm mn caranya mama dan abah besarkan kami adik badik. Mama ngn abah bukan jenis yang suka menyogok anak-anaknya dengan hiburan. Malah ketika kami adik beradik di bangku sekolah, rumah kami tidak dilengkapi dengan dvd mahupun astro. Ada 1 ketika itu, kalau tv rosak, alamatnya mama dan abah tak akan baiki tv tu smpailah kami adik beradik habis exam. Kadang2 itu jeles jugak melihat sepupu sepapat membesar dengan hiburan dan boleh menikmati zaman kanak2 yg sungguh meriangkan. Sedangkan kami terpaksa bergelumang dgn buku dan tuisyen saban hari. Tapi itu bukan bermkna mama lgsg tidak memberi kami ruang utk bersuka ria Cuma ianya terhad. Soal main dan involve dgn sukan sekolah,mama tak pernah halang. Malah mama lebih suka kami aktif keduanya. Maklumlah dunia sekarang bukan menuntut kecemerlangan akademik semata.
Aku igt lagi,lepas aku abis sekolah rendah, berbekalkan keputusan UPSR, 5A, aku telah ditawarkan skolah berasrama penuh, Kolej Tunku Kurshiah. Masa dpt tawaran tu, seriously aku tak tahu pun tu sekolah sbp.Mama kata sekolah tu bgs dan kalu aku masuk sekolah tu, ibarat sebelah kaki aku dah kat oversea. So aku pun ikut ja la apa yg terbaik dan memulakan tingkatan 1 aku kt sekolah tu. Mula2 2 ok..tapi stelah hampir 4 bulan di sana, aku dah tak bole survive. Memang aku nk quit sgt2.setiap ari aku kol mama kt umah bagitaw aku nk kuar dari sekolah ni. Tapi mama suruh aku bertahan dan bersabar tapi mmg masa tu aku dah tak bole nk tahan lagi. Aku cakap ngan abah..abah pun sama pujuk aku. Kata abah rugi kalau aku kuar..bukan senang nk msk sekolah tu. Aku kata kt mama dan abah belajar kt mana2 pun sama ja.yg penting usaha. Akhirnya mungkin sebab mama dan abah dah letih pujuk aku dan da xlarat tgk aku asyik nangis, abah bawa juga aku kuar dari sekolah tu. Time tu mama tak ikut. Aku tahu mama kecik hati dan kecewa dgn aku. Abah plak penah kata “adik,abah ni tak akan menongkat langit.1 hari nnt abah akan mati jugak dan adik bukan selamanya bole berkepit bwh ketiak mama dan abh”.Aku diam ja. Dalam hati aku pasangkan niat dan azam utk buktikan kt mn pun aku belajar,aku bole berjaya. Kisah itu tidak berakhir di situ, selepas TKC, ku transfer msk SMK Sultanah Asma,sek premier negeri. Sama. Aku tak mampu survive dan mgalami demam yg teruk smpai akhirnya mama ngn abah bawa aku blk dan bersekolah dekat rumah.SMK Pinang Tunggal. Aku stay situ smpai PMR. After PMR, aku dpt tawaran MRSM PDRM Kulim dan selesai spm aku di situ. Yg plg aku puas skali ialah aku dah dpt buktikan kt mama dan abah nm sekolah tu tak penting. Kita bole berjaya walau di ceruk mana pun kita berada. Yg penting kena ada keazaman dan usaha.
Buat mama dan abah, adik nk ucap tima kasih yg tidak terhingga sebab sanggup melayan kerenah adik yg sgt menguji kesabaran ni. Tq so much sbb still sabar dalam membesarkan kami 4 adik beradik. Skrg kami semua dah membesar dan menjadi dewasa. Malah mama ngn abah dah ada cucu sorang(haha). Bila dah membesar dan kematangan mula terserlah, br kami sedar ketegasan dan kemarahan mama dan abah kekadang dlm mendidik kami bukan bermaksud mendera tetapi itulah maknanya kasih sayang yg membawa kami kepada kedudukan kami sekarang. Dalam kegarangan ada limpahan kasih yg dicurahkan yg akan kami hargai sampai bila2.Kasih kalian tiada tandingannya. Kadang2 kalian lebih rela tidak bertukar pakai demi mengutamakan kebajikan dan pembelajaran anak2. Kata kalian ‘mama dan abah lebih rela tak makan drpd melihat anak2 mama dan abah tak makn’. Besarnya pengorbanan kalian mana mungkin mampu kami balas.biarpun dgn selautan emas. Kata kalian lg ‘tiada harta yg lebih bernilai mampu abh dan mama tinggalkan untuk anak2 mama dan abah melainkan ILMU’. Alhamdulilah, berkat ilmu yg kalian bekalkan, kesemua kami 4 beradik berjaya ke universiti malah skrg hanya tinggal aku dan kakak yg masih meneruskan perjuangan di alam universiti. Kakak pun dah di final year skrg. Doa kami, semoga mama dan abah terus dipanjangkan umur utk melihat kami semakin menjadi dewasa dan menyenangkan kalian pula.
WE LOVE U ALL SO MUCH,mama dan abah!

Masa shopping da tamat

Hello you all..!!(haha..menggedik plak)
Huhu..da lama aku tak tulis entry br..dan kini aku kembali bersama dgn topik terbaru(poya ah)
maklumlah sebelum ni aku agak busy menghabiskan duit aku di mid valley,OU..alamanda dan sebagainya..(huhu)
masa shopping tu mmg tak ingat dunia.tambah2 plak skang ni mega sale sana sini..
wahhh..heavennya!
Tapihhh..
bila melihat baki di dalam bank yg semakin berkurang,terus da xrasa heaven malah jadik risau plak sebab berbelanja suka suki
so skrg masa utk shopping da tamat dan da tiba masanya utk saving..(hihi)
dan jugak masa utk belajar dan bertutorial..
alamak..nex week tutorial da stat..(huhu)

Khamis, 9 Julai 2009

DEMI WAKTU


Selamat hari khamis suma!

skang ni aku tgh dgr lagu..tajuk dia Demi Waktu by Ungu

Tah knp setiap patah perkataan dlm lagu ni sgt menyentuh hati aku.

Ada kena mengena ngn aku ka??(huhu)

Aku dlm dilema dan aku sgt keliru..

Aku sgt buntu..

Zati Hazwani..ap yg awak dh buat nih??

Aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya

Yang kini hadir diantara kita

Namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu

Yang slama ini temani hidupku


Maafkan aku menduakan cintamu

Berat rasa hatiku tinggalkan dirinya

Dan demi waktu

yang bergulir di sampingmu

Maafkanlah diriku sepenuh hatimu

Seandainya bila ku bisa memilih


Kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya

Mungkin semua tak kan seperti ini

Dirimu dan dirinya kini ada di hatiku

Membawa aku dalam kehancuran

Rabu, 8 Julai 2009

suka-suka nk jawab


WHAT WAS YOUR:

1. Last beverage: Season teh lemon ais.sedap..

2. Last phone call: kakak

3. Last text message: hmmm..kakak jgk

4. Last song you listened to: xtahu tjk lagu 2.dr blog org

5. Last time you cried: tak ingat.dah lm tak nanges

HAVE YOU EVER:

6. Dated someone twice: Nope

7. Been cheated on: i guess no

8. Kissed someone & regretted it: no

9. Lost someone special: Yes.my friends

10. Been depressed: Sumtime.kdg2 bl boring pon bley jdk depress

11. Been drunk and threw up:never

LIST THREE FAVORITE COLOURS:

12. Black

13. blue

14. grey

THIS YEAR HAVE YOU: (2009)

15. Made a new friend:almost

16. Fallen out of love: kadang2..tp kita xboley sgt ikt kata hati ni

17. Laughed until you cried: Yes..yes..yes..

18. Met someone who changed you: Yes.suma org yg dtg dlm idup aku bwk perubahan pd diri aku.

19. Found out who your true friends were: Aha..bkn senang nk crk kawan yg btl2 kawan.

20. Found out someone was talking about you: Erm..slalu kot..(tyme 2 rs sgt dikhinati d cedey)21. Kissed anyone on your friend's list: Eeuww..x pernah

22. How many people on your friends list do you know in real life: erm..tataw.x pernah kira

23. How many kids do you want?: tak kisah slgi mampu.ank 2 kan rezeki..

24. Do you have any pets: Tak dak.parents x kasik bela.dlu ada la bela ikan kt blk.hihi

25. Do you want to change your name: zati hazwani tu unik la.belum jmp lg nm yg sma.wat apa nk tukar..

26. What did you do for your last birthday: celebrate ngn amir dan kawan2.diaorg wat suprise.hepi sgt!

27. What time did you wake up today: 730 a.m..

28. What were you doing at midnight:biasanya ym ja.tak pon ckp phone ngn amir

29. Name something you CANNOT wait for: nk ada family sendiri then ada keta bmw yg the latest pya.wow.xsabar gler!

30. Last time you saw your Mother:3 weeks ago..huhu.rindu la kt mama

31. What is one thing you wish you could change about your life: lebih berani utk mengeluarkan pendapat dan berfikir lbh jauh dr org lain

32. What are you listening to right now: dgr bunyi kipas dlm bilik dgn bunyi sorakan org tgh main kt court.huhu

33. Have you ever talked to a person named Tom: apa punya sln da..cam nm kucing jerk.

34. What's getting on your nerves right now: masalah jerawatttt...fuh!tension!

35. Most visited webpage:Blogspot, facebook

36. What's your real name:Zati Hazwani Abdul Halim

37. Nicknames: Zati,adek,wani,mak su n T

38. Relationship Status: in a long term relationship.wahhh..

39. Zodiac sign: Aries

40. Male or female: Female

41. Primary School: Sekolah Kebangsaan Pinang Tunggal

43. High school/college: UKM Bangi

44. Hair colour: Black.

45. Long or short: Medium

46. Height:156cm.

47. Do you have a crush on someone: susah nk jawab sbb hati ni bkn bole percaya sgt.kita slalu anggp ap yg ada pd org lain lbh baek dr ap yg ada kt kita.tak baek 2.huhu

48. What do you like about yourself: Kuat semangat d tak mudah putus asa

49. Piercings: both ears

51. Righty or lefty: Lefty

FIRSTS :?

52. First surgery: None

53. First piercing: Both ears

54. First best friend: Honey.kitaorang kawan dr sek rendah lg.lama tak jumpa dia.rindu.

55. First sport you joined: Hockey.bes2.lama dah tak maen

56. First vacation:Tak ingat.langkawi kot

59. Eating: Nope..br je mlantak roti td

60. Drinking: nope

61. I'm about to: usha seseorang dr atas.haha.pastu nk g smyg

62. Listening to: tak dgr apa2 pon

63. Waiting for: the allowance to come in.. $$$$$$

YOUR FUTURE

64. What kids: yg sempurna.tak dak cacat cela.hormat parents,comel,kacak,bijak..petah bercakap.haha

65. Get Married: InsyaAllah..lps abes blajar.

66. Career: Lawyer

WHICH IS BETTER :

67. Lips or eyes: eyes

68. Hugs or kisses: hugs.rs sgt selesa d selamat

69. Shorter or taller: Average r..hihi

70. Older or Younger: yg penting kematangan

71. Romantic or spontaneous: spontaneous.

72. Nice stomach or nice arms: nice arms!!

73. Sensitive or loud: Loud!

74. Hook-up or relationship: relationship

75. Trouble maker or hesitant: trouble maker

HAVE YOU EVER :

76. Kissed a stranger: No...

77. Drank hard liquor: Never!

78. Lost glasses/contacts:pernah.contacts

79. Sex on first date: sumpah sapa yg buat sex for da 1st date sgt bodoh!

80. Broken someone's heart: Opss..pernah d sgt menyesal

82. Been arrested: so far Alhamdulilah tidak pernah

83. Turned someone down: entah la.hopefully x pernah.tp cam mustahil ja.haha

84. Cried when someone died: mestilah..tambah2 org yg kita sayang.aku lbh rela mati dlu dr melihat org yg aku syg tglkan aku.isk3..

85. Fallen for a friend:pernah dan selalu tp aku tahu itu suma hanya mainan perasaan yg bodoh!DO YOU BELIEVE IN:

86. Yourself: mestilah.kalu kita tak percaya diri kita dlu,sapa yg nk percaya kita??

87. Miracles: Yessssss!!!

88. Love at first sight: setakat kagum dgn muka dia yg encem adala..jth cinta 2 subjektif n rsnya jth cinta at da 1st sight x pernah kowt!

89. Heaven: Of Course!!

90. Santa Claus:i'm muslim ok?so i only believe ALLAH

91. Kiss on the first date:tidak pernah!

ANSWER TRUTHFULLY:

94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: tak pernah

95. Did you sing today: dah.lagu Yuna

96. Ever cheated on somebody: msti la pernah.bohong la kalu tak pernah.huhu

97. If you could go back in time, how far would you go:nk kembali ke zaman kanak-kanak yg sgt meriangkan

98. If you could pick a day from last year and relive it, what would it be: nk smbut besday ngn abah n mama.huhu

99. Are you afraid of falling in love?: Kadang-kadang.sbb kita tak sure org tu ikhlas ka tak cintakan kita.true love tu sgt sgt susah untuk dimiliki!

Isnin, 6 Julai 2009

ENTAH La...


Salam semua!

apa khabar?sihat?aku percaya mst dah ramai yg memulakan sem br mgu ni.

ap macam?semangat ka?

Sejujurnya aura semangat blajar aku untuk minggu ni belum naik lagi.msh lagi dgn mood nk bersuka ria..huha sana sini.(haha)

p/s: please jgn tiru cara ini.sgt bahaya.

Zati..zati..

apa la nk jadik kan?pttnya dah mula semester baru ni patut lagi smgt!

mgkin sbb duit jpa tak masuk lg kot..haha (blum ada imbuhan)

Apa pun aku akan make sure lps ni aku akan tanamkan dalam diri aku semangat untuk belajar!(yeiiihhaaaaaaa!!)

Orait,orait..

so pesanan aku kepada rakan-rakan, marilah sama-sama kita memulakan semester br ini dgn penuh semangat berkobar-kobar!

Rabu, 17 Jun 2009

tRANFORMAsI



Perghh..


Setelah sekian lama blog aku berwajah hambar dan membosankan,


kali ini bolg aku dtg dgn wajah yg baru !(background ja br)


Itu pon orang tlg ajarkan mcm mn nk wat background(huhu)


Dengan penampilan yg lbh ceria d segar!


kepada yg suka dgn background ni katakan SUKA


kepada yg tidak suka katakan TIDAK SUKA..(okeh?)


Transformasi..(mcm af7 plak)


Reformasi?


sp tahu apa beza tranformasi dan reformasi?(cuba terangkan)


Aku tahu transformasi ja..(mknanya perubahan kot.tu pun x sure)


Transformasi ni kan..suma orang akan lalui benda ni..


cuma ada setengah sebutnya berbeza.


Ada yg kata perubahan..kelainan..


tp kesan dia sama ja..(berubah)


contohnya..ada yg berubah dari kurus jadi gemuk, dari gemuk jadi kurus..


ada plak yg tranformasinya dari baik jadi jahat, dari jahat jadi baik..


Ada yg dr pendek jd tinggi tp ada ker yg dr tinggi jdk pendek??(hmmm..)


Kesimpulannya tranformasi ni sentiasa berlaku dalam hidup kita


dan yg paling penting,biarlah tranformasi itu menuju ke arah yg lebih baik!!Amin..


p/s : peace utk semua!

PERCAYA PADA DIRI


Percaya pada diri..

aku boleh!

Percaya pada diri,

aku mampu!

Percaya pada diri,

itu yg hakiki..

percaya pada diri..

jgn sampai memakan diri.

percaya pada diri,

jgn terlalu ikut kata hati!

ikut hati mati!

ikut lelaki mmg jual diri!

percaya pada diri,

jgn pentingkan diri,

lama2 nnt menyendiri(ha padan muka!)

Percaya pada diri,

jgn sampai gagal lg!

percaya pada diri,

mencintai dan dicintai..

mengasihani dan dikasihani..

PERCAYA PADA DIRI,SEGALANYA PASTI!!


p/s : ditulis ketika cuba memotivasikan diri.

Selasa, 16 Jun 2009

MUSIM BAJU KEMEJA




Skrg ni musim aku tengah gila baju kemeja (Yg kotak2)


*sila tgk gambar yg tertera di atas


Ini lah fesyen yg membuat aku selalu rambang mata bila g shopping!


Adehh..bila la duit jpa nk msk neh..







Jadi,kepada peminat2 baju kemeja seperti ini..
bolehlah melayari link di bawah.




Penelope Check Shirt - Shirts & Blouses - Tops - Topshop

Shared via AddThis

Isnin, 15 Jun 2009

HITAM DAN PUTIH

Semua orang ada impian..
Semua orang ada khayalan..
Semua orang ada cita-cita..
Untuk mencipta kejayaan..untuk mencari gemilangan.
Tetapi cara setiap orang mengapai apa yang dikendaki dlm hidupnya adalah berbeza..
Tidak sama mahupun serupa.
Setiap orang ada kekuatan masing-masing..
Ada kelebihan tersendiri dan ada juga kelemahan yang membatasi..
Ada setengah orang berjaya dengan menjadi seorang yg rajin..
Yg setiap masanya dihabiskan dengan menelaah.
Ada pula yang mencapai kejayaannya dengan menjadi seorang yang fokus..
Bukan rajin tetapi apabila melakukan sesuatu, dia bersungguh.
Ada juga orang yg mencapai kegemilangannya dengan belajar dari kesilapan..
Yang belajar dari sejarah silamnya dan bangun dari kegagalan..
Kerana..
Dia percaya tanpa kegagalan..dia tidak akan bangun utk menempah kejayaan.
Setiap nyawa yang bernama manusia pasti pernah melakukan kesilapan dan kekhilafan,
Kerana..
Dunia adalah medan untuk kita belajar dan menerokai makna kehidupan.
Setiap manusia pasti pernah merasai kekecewaan..
Kerana..
Dunia adalah pentas untuk kita belajar erti kekuatan..
Setiap manusia pasti pernah merasai kesakitan..
Kerana dunia adalah tempat untuk kita belajar erti kegagahan..
Semuanya adalah kerana DUNIA bukan sekadar hitam dan putih.

Ahad, 14 Jun 2009

SURVIVAL


ha..camna nk survive neh muka cmnih!(huhu..sbnrnya aku bosan..)
dr tadi asyik mengadap bnda yg sm
so aku da bosan
sdgkan aku sndiri pon xtaw nk tulis apa nih
so aku tgh survive r dlm suasana penuh kebosanan nih!!(tlg bg aku idea ap ptt aku buuaatttt!!!)
fuh!
aku skang xdak ap2 keja nk wat..
aku nk g jln2 poket kosong!(no money no talk la kan..)
aku nk tido..da pnt dah mata aku ni asyik tdo!(huhu)
korang jgn diam ja weh.
tlg weh bg aku idea2 yg bernas.(sshnya la jdk org xtaw nk wat ap nih!)
agaknya mcm ni la perasaan org yg xdak hala tuju hidup kan?(ish,kesian2..)
p/s:tah apa2 la aku melalut neh..

DIA SUDAH BESAR LAH..

Weekend kali ni..aku abiskan masa kat umah abg aku..
skang aku da kt ukm smula..(aduh bosannya..)
xsampai sejam aku jejak kaki kt sini,aku da mula rindu kt dia.

nak taw sp dia??

dia lah yg ku sayang..

yg kurindu smpaikan setiap minggu kalau xdak aral melintang,

pasti menjelma lah aku di pintu rumahnya.

Dia ni lahir 1 september 2008..

so skrg dah 15 Jun 2009(ha,pandai2 la korang kira umur dia brp!)

ni gmbr dia time br lahir.



kecik ja lg time ni..muka pun merah lg.

keja dia tiap masa tido ja..

minum susu,tido..asal bgn ja minum susu..(hehe)

dia x pandai nk main2 lg..

lbh kurang 3 bln kemudian..





ha..ni la dia..ketika umur dia lbey kurang 3 bln r..

korang taw ark dia ni sp??
apa hubungan dia ngn aku??

dialah anak buah kesayangan aku(hihi..)

time ni da bole la acah2 cket..
da pndai la jugak bg reaksi..

tgk 2 da pndai senyum2..(masa ni dah susah cket dah nk bg dia tido)

apakah yg jadi kpda dia 5 bln kemudian?
5 bln kemudian..
inilah dia..



wah..anak buah maksu dah besar..

da pandai merangkak..

da pandai berdiri..

dan skang da nk bole jalan!

dah pandai marah2 orang..(kalu org xnk dukung dia @kalu kunci pintu tak bagi dia msk)

dah pandai gelak2 bila kena acah..

dah pandai xmau tido..(susah tdo lah mksudnya)

dah bole makan ayam..(nnt maksu bwk g kfc k!)

dah pandai joget2..

tak pcya??

ok2..cuba korang tgk video nih!(g kat facebook aku.hihi)

c..btl kan dia pndai joget?

pandai btl la dia..

plg aku terkejut skali td,dia dah pandai ckp bubbye(cam halau ja..)

huhu..sedey la xbole jumpa dia..

nex time kita jumpa lg k!

Itu lah dia..izz raiyan bin Adi haziman!!

besar2 jadik pilot taw!

bole bawa maksu jln2 keliling dunia..(melampau btl!)

ni gmbar terbaru dia..



Raiyan2..sssssaaayyyyaaanggg dia!!mmmuah!







Khamis, 11 Jun 2009

Camni ker kawan??

Penah x korang ada perasaan,"dia nie kawan ka sahabat??'atau..."camni ka kawan??"haih..geram-geram..so skang nak tak nak terpaksa la lepas geram kat cni.nk marah 'dia' malas r..aku bkn jenis suka marah org suka ati..abis sgt wat muka tenuk ja..xpon g nanges sorang2 dlm blk..'sabar ja la Zati..dugaan..',kata hatiku...tapi apa pun terdetik gak kt hati ni..'wat pa agi nk kawan ngn org cmtu?xkan asik kita ja nk jg hati dia..dia xtaw jg hati kita pun.da r bajet baik pdhal bkn baik mana pun',kutuk dalam hati je la..pernah ada ketika tu nk ja let it go..crk ja kawan lain..tp itu da opposite akunya prinsip.Prinsip aku sekali aku kawan ngn dia,sampai bila2 pun dia tetap kawan aku!xkisahlah peragai dia cam hantu pun.Aku suka puisi yg aku terjumpa tah kt mana nie..lupa.korang baca r sendiri.
kata mak,
KAWAN tu ibarat lebah,habis madu sepah dibuang.......
kata abah,
KAWAN tu umpama bunga ros,dipandang cantik dipegangsakit.....
kata atuk,
KAWAN tu seperti air terus mengalir.....
kata nenek,
KAWAN tu bak bulan dipuja dan disanjung tp nun jauhdisana....
kate sedare,
kawan tu mcm makanan,kawan makan kawan!!
kata abang,
KAWAN tu seperti lembu mengikut saje ape dikata........
kata kakak,
KAWAN tu tak ubah macam durian bau je busuk tp sedap dimakan....
kata adik,
KAWAN tu macam biskut sekejap ade sekejap takde.......
kata aku,
kawan tu tak kisahlah camner..walaupun dia IBARATLEBAH, UMPAMA BUNGAROS, SEPERTI AIR, BAKBULAN, SEPERTILEMBU, TAK UBAH MACAMDURIAN&MACAMBISKUT!!!
dia tetap kawan...
tau tak sebab ape???
sekali aku dah kawan ngan diaselamanye dia ttp kawan aku...
itu cara aku berkawan..!!
Note:kepada semua yg ada kawan, jg r hati kwn korang baik2..jgn wat kwn cam sampah sebab sesampah mn pun kwn korang,tetap bole dikitar semula taw!

Rabu, 10 Jun 2009

FALL FOR U


Smlm..ada someone tujukan lagu ni untuk aku..(owh so sweet..)
hahahaa..
so touching..


Fall For You

The best thing about tonight's that we're not fighting

Could it be that we have been this way before

I know you don't think that I am trying

I know you're wearing thin down to the core


But hold your breathe

Because tonight will be the night that I will fall for you

Over again

Don't make me change my mind

Or I wont live to see another dayI swear it's true

Because a girl like you is impossible to find

Your impossible to find


This is not what I intended

I always swore to you i'd never fall apart

You always thought that I was stronger

I may of failed

But I have loved you from the start

Ohhhh


But hold your breathe

Because tonight will be the night that I will fall for you

Over again

Don't make me change my mind

Or I wont live to see another dayI swear it's true

Because a girl like you is impossible to find

It's impossible


So breathe in so deep

Breathe me inI'm yours to keep

And hold onto your wordsCuz talk is cheap

And remember me tonight

When your asleep


Because tonight will be the night that I will fall for you

Over again

Don't make me change my mind

Or I wont live to see another day

I swear it's true

Because a girl like you is impossible to find

Tonight will be the night that I will fall for you

Over again

Don't make me change my mind

Or I wont live to see another day

I swear it's true

Because a girl like you is impossible to find

Your impossible to find